Het draadje achter de voortanden of de retentiebeugel
Hieronder verstaan we de periode waarin tanden en/of kaken niet meer actief verplaatst worden, maar met behulp van een draadje of beugel op de juiste plaats gehouden worden. Er gebeurt dus op het oog niets!
De retentieperiode is echter van het grootste belang, omdat een verplaatste tand of kaak de neiging heeft naar de oude positie terug te keren. Door de retentieperiode wordt dit grotendeels voorkomen.
Tegenwoordig plakken wij het liefst een draadje achter de voortanden. Het beste is dit draadje zo lang mogelijk in je mond te houden (wij adviseren je hele leven). Mocht je merken dat dit draadje bij één of meerdere tanden loslaat, bel ons dan zo snel mogelijk voor een afspraak.
Het is van groot belang dat je rondom het draadje zorgvuldig je tanden schoonhoudt. Er blijft immers nu meer plak zitten. Schenk extra aandacht aan het poetsen. Het is nu niet mogelijk te flossen tussen je voortanden. Je kan wel een tandenstoker gebruiken om de ruimte tussen de snijtanden te reinigen. Gebruik minimaal 1x per dag een tandenstoker, bijvoorbeeld Jordan extra dun, verkrijgbaar bij drogist en supermarkt. Je kunt ook een plastic tandenstoker gebruiken. Deze gaan langer mee (2-4 weken). De plastic Opalpix tandenstokers kun je bestellen via www.tandtotaal.nl.
Het komt ook voor dat je een losse retentiebeugel moet dragen na de behandeling (dit is ook afhankelijk van de soort beugel en de afwijking). In het algemeen moet een losse retentiebeugel 2 jaar na actieve behandeling gedragen worden.
Het niet zorgvuldig opvolgen van de instructies betreffende het dragen van de apparatuur tijdens de retentieperiode, kan het resultaat, dat in de actieve periode bereikt is, weer grotendeels teniet doen.
De frequentie van het aantal bezoeken neemt gedurende de retentieperiode af.
Raak je de retentiebeugel kwijt of past deze niet meer, maak dan een nieuwe afspraak.